O femeie de 73 de ani din Cugir a scris Luceafărul cu ac şi aţă pe 7 metri de pânză

Trei ani i-au fost necesari Mariei Tudor ca să coasă cele 98 de strofe ale poeziei „Luceafărul” pe pânza realizată din cânepă. „Totul a pornit din propria-mi imaginație. Mi-a plăcut întotdeauna să citesc, iar pe Eminescu l-am adorat. Plângeam la toate poeziile care îmi atingeau sufletul”, a mărturisit femeia care a învăţat pe de rost poezia încă din copilărie.

Ideea de a ţese poezia i-a venit într-o noapte după ce recitise pentru a nu știu a câta oară poezia „Luceafărul”. „Atunci m-am hotărât să scriu cu acul și cu ața din arnici de cea mai bună calitate, toate strofele poeziei”, povestește Maria Tudor.

Lucrarea Mariei Toader a fost apreciată de elevii Colegiului Naţional Carol I din Craiova care s-au străduit să citească versurile poeziei ţesute cu multă migală. O altă activitate organizată de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu a fost expoziția de carte „Eminescu, în 200 de ediții”.

În holul bibliotecii au fost expuse, începând cu data de 15 ianuarie 2020, cele 200 de volume care fac parte din colecția „Ediții Mihai Eminescu, 170 de ani de la naștere, 1850-2020”, apărută la Editura TipoMoldova, Iași.